
Temperamentvolle kinderen – ze brengen een set aan extra uitdagingen met zich mee. Ze vragen meer, willen meer, doen meer en geven vaak meer tegengas. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo aantrekkelijk. Maar vergis je niet – temperamentvolle kinderen zijn fan-tas-tisch.
Disclaimer: alle kinderen zijn fantastisch hoor, maar omdat deze kinderen toch vaak als ‘lastig’ en ‘onhandelbaar’ weggezet worden wil ik dit nog even benadrukken.
Gefeliciteerd! Je hebt een temperamentvol kind.
Ik weet nog zo goed dat ik, net bevallen, in een rolstoel zittend, naar mijn kersverse baby in zijn maxi-cosi keek. Zijn oogjes wijd open. Zijn vuistjes gebald. En dat een kraamverzorgster tegen me zei: “Oh die valt zo als een blok in slaap hoor. Jullie zitten allebei nog vol adrenaline van de bevalling. Maar zodra dat uitgewerkt is storten jullie allebei wel in.”
Tegen die mevrouw zou ik met terugwerkende kracht willen zeggen:
- Ik was al ingestort. Haha. na 18 uur ploeteren wilde ik niets liever dan nog eens 18 uur slapen in een lekker warm, zacht, bedje.
- Goeie grap.
Ik wilde haar ontzettend graag geloven. Maar iets in mij zei toen al dat wij niet zoveel slaap zouden krijgen die nacht. Maarja, je bent net bevallen en je wilt wat. Dus wij vertrokken vol goede moed naar huis, naar de slaapkamer, naar bed.
Spoiler: ik heb vervolgens anderhalf jaar ieder uur van de klok gezien ‘s nachts.
Nu is dit geen blog over slapen en slaapgebrek. Dus dit onderwerp parkeer ik even (maar het geeft wel aan dat mijn slaap-wonden nog diep zitten hé? Haha). Waar ik naartoe wil is: ik wist vrijwel direct dat mijn baby een ontzettend alert, wakker, energiek en intens kind zou worden.
Wat de buitenwereld van hem meekrijgt is heel vaak gedrag dat men als ‘negatief’ bestempeld. Namelijk: niet luisteren naar wat zijn moeder van hem vraagt. Wegrennen. Gillen. Schreeuwen. Huilen. Spartelen in gangpaden. That kinda stuff. En ja, deze dingen zijn pittig, vragen veel van opvoeders en verzorgers en kunnen voor veel strijd en wanhoop zorgen.
Maar ook daar wil ik het niet over hebben in deze blog. Want: Gefeliciteerd! Je hebt een temperamentvol kind.
Daarom hier een lijstje met de positieve kanten. Print hem uit. Hang hem op de koelkast. Want jouw temperamentvolle kind is wie hij is. En heeft een heeeleboel prachtige eigenschappen die het niet verdienen ondergesneeuwd te worden door wat onze maatschappij als negatief bestempeld.
Het mijn-temperamentvolle-kind-is-fantastisch-lijstje:
- Zo hard als jouw kind kan huilen – zo hard kan hij ook lachen. Wanneer een temperamentvol kind iets leuk vindt kan hij het uitschateren van plezier. Hij is in staat blijdschap tot in zijn tenen te voelen. En hoe cool is dat?
- Het is bij jullie thuis sinds zijn geboorte niet meer saai geweest. Want wat zorgt een temperamentvol kind voor een veelbewogen dynamiek! Temperamentvolle kinderen (en mensen) zijn echte sfeermakers en zorgen voor veel reuring. Zeg maar vaarwel tegen sleur.
- Zo. ontzettend. veel. liefde. Temperamentvolle kinderen zijn vaak ook heel gevoelig, en dat merk je. Ze zoeken veel fysieke nabijheid en bevestiging in de vorm van knuffels en aanrakingen. Je krijgt bij een hele dikke kus vaak ook automatisch een kopstoot cadeau, maar de liefde die voel je hoor.
- Je hebt er ineens een paar ogen bij! Temperamentvolle kinderen hebben oog voor detail en er is weinig dat ze ontgaat. Dus als de kat ineens stout de gordijnen in wil klimmen staat jouw kind al klaar om daar eens even (met heel veel volume!) wat van te zeggen. Handig.
- Temperamentvolle kinderen zijn echte doorzetters. Als ze iets in hun hoofd hebben, gaan ze door tot dat doel bereikt is (en ze blijven steevast proberen of na 10 keer vragen nee nog steeds nee is). Dit gaat ze later (en nu!) ver brengen.
- Er is weinig mooier dan een temperamentvol kind ergens van zien genieten. Ze kunnen daar helemaal in opgaan. En daarnaar kijken zorgt ervoor dat je zelf ook mee geniet.
- Temperamentvolle kinderen dwingen je meer tijd te nemen voor dingen. Ze laten zich vaak niet door de ochtendspits duwen, maar nemen graag de tijd voor overgangen. Ze zorgen er zo indirect voor dat je nooit meer hoeft te haasten. Embrace that slow life en kijk eens om je heen, in plaats van altijd alleen maar vooruit.
- Keuzestress? No more. Een temperamentvol kind maakt graag zijn eigen keuzes en helpt je vast ook bij het maken van die van jou. Nooit meer discussies over het avondeten, hoera!
- Je kan erop vertrouwen dat jouw temperamentvolle kind je wel vertelt wat hij nodig heeft. Van kleins af aan zal hij zijn behoeftes (luidkeels) duidelijk maken. In het begin is het misschien een beetje zoeken welk huil
tjewat betekent. Maar zodra de eerste woordjes komen (“NEE!”) kun je erop rekenen dat je precies te horen krijgt wat er gebeuren moet.
Heb jij nog aanvullingen? Laat het me weten!
Liefs.
Esmee
Leave a Reply