
Goedemorgen allemaal,
Iets later dan normaal, excuus. Mijn planning (of ja, gebrek daaraan π ) liep even mis.
Vandaag gaan we aan de slag met: independent play.
Zelf spelen is voor veel (kleine) kindjes namelijk nog best lastig. Zeker als er geen andere kids zijn waar ze zich mee kunnen vermaken. Hoe krijg je het dan toch voor elkaar om jezelf even los te peuteren van de duplo? Om je even terug te trekken in de keuken om een maaltijd te bereiden? Of gewoon om even niets te doen en een boekje te lezen?
Als mama van een jongetje dat alleen spelen knap lastig vindt – kan ik alleen maar beamen dat
Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het te stimuleren, namelijk:
- Speelgoed in het zicht leggen. De meesten van ons zijn geneigd speelgoed in bakken, dozen en kasten op te bergen. En dat is prima, want als er ten alle tijden overal speelgoed verspreid ligt, is dat chaotisch en als er teveel aanbod is, verliezen kinderen de mogelijkheid om ‘diep’ in het spel te zinken. Want: daar ligt ook nog wat, oh en daar ook, OH en daar ook! Alles krijgt een minuutje aandacht. En daarna word je weer geroepen. Wat je wel kunt doen is ‘s ochtends (of ‘s avonds voor je naar bed gaat) alvast een bak/mand neerzetten. Zodra je kind deze ziet zal hij of zij er hoogstwaarschijnlijk gelijk op afduiken. Kun jij even rustig koffie zetten.
- Speelgoed op verschillende plekken. De meeste mensen (ook wij) hebben op 1 plek al het speelgoed verzameld. In een kast of speelhoek. Vaak blijven kinderen daar niet echt hangen en volgen ze hun verzorgers het hele huis door. Grote kans dus dat wanneer jij de keuken ingaat je kind(eren) je volgen. Investeer in een paar mandjes (kan ook prima bij de kringloop) en stop daar blokken, auto’s, poppetjes, whatever in en leg overal zo’n mandje neer. Misschien in dat ene kastje in de keuken dat je kind toch altijd al (tegen alle nee’s en niet doen’s in π) direct opentrekt.
- Speelgoed op een aantrekkelijke manier aanbieden: maak een puzzel alvast voor de helft en leg dit neer, bouw alvast een muurtje met duplo, leg een opengeslagen boek neer, teken vast wat op een papier en laat de potloden ernaast liggen. Met andere woorden: geef vast een zetje in de goede richting. “Kijk, zo moet het, nu kan jij er mee verder.”
- Let op je taalgebruik. Vaak als we geen tijd hebben om samen te spelen worden we een beetje kribbig en ongeduldig: “Mama/papa moet nu even koken, ga jij nou gewoon even zelf spelen!”. Werkt 9 van de 10 keer averechts. Neem 5 minuten extra, settle je kind met wat speelgoed, speel zelf eventjes mee, en zeg dan: “Mama/papa gaat even eten maken, speel jij maar lekker verder.” Meer kans op succes.
En onthoud: independent play is een skill in ontwikkeling. Zie het als een spier die sterk moet worden. Na 1x sportschool heb je ook niet gelijk een sixpack (ik niet althans, jammer wel). Dus verwacht niet dat bovenstaande tips je gelijk uren aan independent play gaan opleveren. Zeker als het gaat om jongere kindjes. 10 minuten is al top. En hoe vaker het kindjes lukt even alleen te spelen, hoe langer ze het vol gaan houden.
Probeer vandaag wat tips uit, of sla ze op om op een later moment uit te voeren. En laat me vooral weten of het iets voor jullie heeft gedaan!
Heel veel liefs,
Esmee
Enthousiast geworden na dag 9 en krijg je nog geen updates in je mailbox? Meld je dan snel aan om deze wel te ontvangen.
Leave a Reply